CANE CORSO

Genomgått SKK:s uppfödarutbildning 2013/2014

copyright © kennel Delizioso

gäller texter och bilder

SUSANNE CARLSSON

FRÖSTINGSTORP 342

395 98 LÄCKEBY

070 798 19 59

frostorp@gmail.com

Cane corson är en mycket gammal ras och härstammar från romartiden och de gamla romerska molosserhundarna. Då användes den till allehanda sysslor att tjäna människan. Corson verkade främst som vakt och gårdshund. Från att tidigare varit spridd över hela Italien har rasen under senare århundraden bevarats i och runt regionen Apulien i södra Italien. Namnet Cane corso kommer ifrån latinets cohors som betyder just försvarare och väktare av gården". Till Sverige kom den första importen 1998 , första kullen föddes 1999 och har sedan dess stadigt ökat i popularitet.


Cane corson är idag en mycket lojal hem- och familjekär ras . Den månar om hela familjen och de husdjur som eventuellt ingår. Den har lätt för att lära och lyssnar mycket på rösten. Cane corson ska vara stabil mentalt, den har vaktinstinkt och kan vara reserverad mot främlingar, men den ska dock acceptera hantering av personer som ägaren godkänt.


Cane corso är en uthållig, stark och mycket tålig, aktiv och rörlig hund och kräver ett visst mått av motion och rörelsefrihet, samtidigt som den även har typiskt lugnt molosstemperament. CC är en allround och aktiv hund med flera goda bruksegenskaper.


En Cane orso blir vad du gör den till, och den ställer alltid upp för dig! Cane corson älskar att vara med oss människor, vi är deras flockledare och utan oss känner de sig lite ensamma och vilsna. De älskar sin familj och gör allt för oss, i gengäld vill de bara få tillbringa all sin tid med oss, oavsett vad vi gör, rensa rabatten, tvätta bilen, plockar svamp i skogen, köper tidning, går på toaletten, myser i soffan framför tv:n, Följa med på ridturen i skogen eller hjälpa till att passa barnen. Cane corso är snälla och vänliga mot människor och andra djur, men de vill gärna att du som flockledare godkänt främlingar innan de tar första kontakten.


I vårt avelsarbete strävar vi INTE efter att CC ska vara/bli en arbetande brukshundsras, även om rasen i vissa fall har goda egenskaper för olika bruksgrenar. Vi prioriterar hundar som är lättlärda och lyhörda för förarens signaler, har stor rörlighet, och som kan hänga med på alla möjliga aktiviteter, men samtidigt ha ett lugnt molossertemperament. Vi strävar naturligtvis också för att våra Cane corso ska motsvara rasstandarden, samt kunna fungera optimalt i vårt moderna samhälle.