copyright © kennel Delizioso
gäller texter och bilder
SUSANNE CARLSSON
FRÖSTINGSTORP 342
395 98 LÄCKEBY
070 798 19 59
frostorp@gmail.com
Goda råd till dig och din valp
Vaccinationer
Valpen vaccineras vid veterinärbesiktningen vid 8 veckor. Vid 12 veckor ska valpen ha en ny vaccination. Nästa vaccination sker sedan vid ca 1 års ålder. Var försiktig med att träffa nya hundar de första veckorna efter att ni fått hem er valp då valpen ännu inte fått ett fullgott skydd.
Avmaskning
Valpen är avmaskad vid 3, 5 och 7 veckors ålder. Valpen bör avmaskas igen vid 10 veckor. Avmaskning bör sedan ske vid behov resten av hundens liv. Rådgör med veterinär.
Röntgen HD och ED och BPH
För Cane Corso har SKK krav på att föräldradjuren är HD och ED röntgade samt har genomförd BPH. Valpar efter föräldradjur med resultat HD D och HD E kan inte registreras i SKK. Vi ser gärna att ni röntgar er hund runt 18 månaders ålder och gör BPH vid ca 24 månaders ålder. Främst för hundens bästa, men också för att vi kan utvärdera vårt framtida avelsarbete.
Information om HD
HD är en felaktig utveckling av höftleden och anlaget till sjukdomen anses vara medfött, men rubbningen i ledens utveckling äger rum under hundens uppväxttid. Så det är viktigt med både utfodring och motion under valpens uppväxt. Först när skelettet vuxit färdigt kan man med god säkerhet bedöma höftledernas utseende med hjälp av röntgen.
Gradering av höftledsstatus sker enligt normer fastställda av FCI.
A normala höftleder grad A
B normala höftleder grad B
C lindrig dysplasi
D måttlig dysplasi
E höggradig dysplasi
Det är omöjligt att enbart av en röntgenbild kunna utläsa om en hund lider av sitt höftledsfel.
Det finns hundar som är halta och visar andra tecken på smärta trots att de bara har en lindrig dysplasi, medan enstaka hundar med kraftig dysplasi uppträder helt symptomfria.
Information ED
ED är ett samlingsnamn för olika tillväxtrubbningar som leder till benpålagringar i armbågsleden, vilka kan urskiljas relativt tydligt vid röntgen. Arvsgången för ED är komplex där både arv, med många gener i samverkan (polygen), och uppväxtmiljön är bidragande orsaker till sjukdomens utveckling.
Vid den centrala granskningen av röntgenbilderna graderas armbågsledsartros enligt följande skala, som också används internationellt:
0 inga påvisbara förändringar
I lindriga benpålagringar, upp till 2 mm
II måttliga benpålagringar, 2 - 5 mm
III kraftiga benpålagringar, över 5 mm
Något säkert samband mellan graden av benpålagringar och smärtsymtom finns inte, men unga hundar, med måttliga eller kraftiga pålagringar, visar ofta stelhet och hälta, framförallt efter hård motion.
BPH
Beteende- och personlighets-beskrivning hund – BPH. Svenska Kennelklubbens mentalbeskrivning BPH är utformad för att passa alla hundar. Den hjälper dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre och är värdefull i avelsarbetet för uppfödare. Efter att hunden har genomgått samtliga moment gör beskrivaren en sammanfattning av hundens agerande. Avsikten är att ge en mer övergripande bild av hunden, till exempel om den är trygg, glad i människor, energisk etc.
Vila
Precis som små barn så behöver en valp mycket sömn. Låt därför valpen sova ifred. Ordna en plats där valpen kan vila ostört, när valpen drar sig undan till ”sin” plats är det viktigt att inte störa den. Den första tiden hos sin nya familj kan valpen vara lite orolig nattetid, man kan då ha valpens bädd bredvid den egna sängen så man kan "hänga" ner en arm i valpbädden för att lugna sin nya familjemedlem (om man inte väljer att ha den i sängen förstås!), men vill man inte ha den vuxna hunden i sängen så ska man vänja valpen vid att sova i sin egen avsedda plats redan från början. Ganska snart kommer valpen att vänja sig vid sin nya tillvaro och blir då mer lugn nattetid.
Mat
Valpen och senare den vuxna hunden ska alltid ha tillgång till färskt vatten. Byt vatten i skålen flera gånger om dagen. Ett bra valpfoder är en bra investering, vi använder oss av Markus Müler Black Angus junior och Robur Mother and Puppy XL.
Som tillskott använder vi oss av LUPOSAN:s produkter, vi rekommenderar Luposan Gelenkkraft (pellets) som smörjer muskler, senor och leder på ett naturligt sätt, vilket är bra både för den växande valpen och den äldre hunden.
8 till ca 12 veckor gäller utfordring 5 ggr/dag.
Ca 12-16 veckor gäller utfordring 4 ggr/dag.
Ca 16 till ca 6 månader utfordring 3 ggr/dag. Därefter kan man övergå till att utfordra 2 ggr/dag. Observera att angivna fodermängder är generella, titta på hur din valp ser ut i hullet och hur den är i temperamentet, justera sedan fodermängden efter det. När du får hem din valp är den van att få mat enligt följande schema.
06.00 ca 1 dl Black Angus Junior eller ca 1,5 dl Robur Mother and Puppy XL
10.00 ca 1 dl Black Angus Junior eller ca 1,5 dl Robur Mother and Puppy XL
14.00 ca 1 dl Black Angus Junior eller ca 1,5 dl Robur Mother and Puppy XL
18.00 ca 1 dl Black Angus Junior eller ca 1,5 dl Robur Mother and Puppy XL
22.00 ca 1 dl Black Angus Junior eller ca 1,5 dl Robur Mother and Puppy XL
Din valp kommer att komma in i olika växtperioder och kommer då att kräva mer mat, men var försiktig med att mata på din valp för mycket under växtperioderna. Håll din valp slank, då minskar belastningen på skelett och ligament under uppväxten. På foderpåsen finns rekommenderad daglig giva, men tänk på att det bara är en rekommendation. Titta på hur din valp ser ut. Är den tjock eller mager? Behöver den avmaskas? Vid leverans får du med lite foder som valpen är van vid.
OBS! Ge aldrig tillagat ben från fågel, fisk eller fläsk då dessa ben kan splittras och skada hundens tarmkanal (färskt går bra). Ge heller aldrig hunden choklad, lök eller avokado eftersom hunden inte kan bryta ner vissa av dessa ämnen och det blir som gift för hunden, har man otur så kan hunden faktiskt dö. Det kan hända att valpen blir lös i magen eftersom de gärna stoppar i sig lite allt möjligt. Det finns ett bra medel som kan vara bra att ha hemma som heter diarsanyl, finns receptfritt på apoteket och i välsorterade djurbutiker. Misstänker man förgiftning ska man naturligtvis kontakta veterinär. Själv ger jag sällan hundarna rester eftersom de då äter mindre av hundfodret och kan då få brist på olika vitaminer och mineraler.
Pälsvård och skötsel
Pälsvården är minimal, men en ryktning då och då skadar inte. En god regel är, att någon gång i veckan, gå igenom sin hund. Kolla att de hängande öronen är rena samt klippa klor efter behov. Titta i munnen så att det inte har bildats tandsten. Kolla att ögonen inte är irriterade. Kolla även vulva (hos tik) så att hon inte har flytningar, och förhud/penis (hos hanhund) så att det inte finns tendens till förhudskatarr.
Rumsren
En valp kissar ofta, den har inte möjlighet att kontrollera sin blåsa på samma sätt som en vuxen hund och man får därför räkna med att "rumsrenhet" är något som kan komma att ta tid. Eftersom hundar är individer går det snabbare för en del och lite långsammare för andra. Men sällan är någon valp helt rumsren förrän vid ca 6 månaders ålder. Det är först vid 3 månaders ålder som valpen kan börja kontrollera sin blåsa. Men ju mer tid man avsätter på att skynda sig ut med valpen när den har ÄTIT, SOVIT och LEKT ju fortare kan man uppnå rumsrenhet. Man får aldrig banna en valp som råkat kissa eller bajsa inne eftersom de inte kan kontrollera sina behov förrän vid tidigast 3 månaders ålder. Valpen vill inte kissa inne och den kommer att sluta med det så snart den kan kontrollera sin blåsa.
Motion
En valp ska INTE ha någon regelrätt motion, de ska växa och utvecklas i lagom takt. Långa promenader är påfrestande för en liten valps leder, men lek och bus (i lagom dos) med andra valpar/hundar brukar fungera bra, för där styr valpen själv sitt deltagande och går undan och vilar när det blir för mycket. Ta därför korta promenader vid rastning och ha valpen både kopplad och okopplad (det senare där inga faror finns) för att öva valpen att komma till dig. 10 minutersregeln är bra regel att komma ihåg.
Miljöträning
Den lilla valpen kan vara mycket FÖRSIKTIG inför nya saker och nya omgivningar och det är helt naturligt, det är hundens naturliga överlevnadsinstinkt. Var försiktig med att ömka valpen vid mötet av något nytt som den skyggar inför utan om du som ledare inte gör så stor affär av saken så inser valpen så småningom att om min flockledare inte är rädd för detta behöver inte jag heller vara rädd för det. Det är viktigt att inte överösa den lilla valpen med nya miljöer den första tiden. Låt valpen bo in sig och känna trygghet hos er. Därefter är det viktigt att socialisera sin valp, i staden, i skogen, träffa barn och andra hundar o s v.
Aktivering
Boll- och pinnkastning är snabbaste vägen till en STRESSAD hund. Undvik m.a.o. detta, när din valp är liten. Att däremot träna apport under kontrollerade former när valpen blivit lite större kan vara en mycket bra aktivitet. Är din tanke att trötta ut hunden, så kom ihåg att du aldrig kan springa en hund trött. Då är "hjärn-gympa" mycket bättre. Det finns mängder av trick och aktiviteter. Kolla gärna på webben. Det finns också en mängd olika böcker som kan inspirera.
Ensamträning
När man vänjer valpen vid att vara ensam så ska det ske i mycket korta stunder de första gångerna och sedan utökar man tiden lite för varje gång man övar, men hundar ska INTE lämnas ensamma mer än högst 4 timmar per gång. När de ska vara ensamma kan man med fördel minska utrymmet som valpen ska "vakta" för det är det den gör när vi lämnar den ensam. Man kan stänga av ett rum så att det inte blir för stor yta att vakta eftersom den annars lätt blir stressad och kan då inte känna sig "trygg i sin ensamhet".
Inkallning
Kom ihåg att om du är "rolig" vill valpen vara med dig och då kommer den alltid att komma till dig när du kallar. Med rolig menar jag att man gör saker med sin hund, sådana saker som hunden tycker är roliga, att få springa i skogen, leka kurragömma så hunden får söka upp dig, det behöver inte vara mer avancerat än att du gömmer dig bakom ett träd till exempel. Hitta gärna på söklekar med hunden, du gömmer dig någonstans och hunden får söka upp dig. Hunden håller koll på vad du är och inte tvärt om! Lär valpen lystra till sitt namn. Namnet ska alltid innebära något positivt för valpen, så när den lystrar och kommer var glad och beröm klappa gärna om hunden lite extra under berömmet. Kanske ge en godisbit ibland!
Varning!
Valpar tuggar på allt!!! Man får därför se upp för farliga saker som elkablar till exempel, och småsaker som valpen kan sätta i halsen. Valpen ska ha egna leksaker och de ska vara tuggvänliga och inte så små att risken finns att leksaken fastnar i halsen och inte heller för många. Tre leksaker åt gången brukar vara en bra tumregel, en valp klarar inte av att hålla reda på en massa leksaker och det blir då svårt för valpen att veta vad man får tugga på och inte tugga på. Leksakerna kan bytas ut mot nya, men då ska några andra plockas bort.
Till sist
Cane Corson älskar att vara med oss människor, vi är deras flockledare och utan oss känner de sig lite ensamma och vilsna. De älskar sin familj och gör allt för oss, i gengäld vill de bara få tillbringa all sin tid med oss, oavsett vad vi gör, rensa rabatten, tvätta bilen, plockar svamp i skogen, köper tidning, går på toaletten, myser i soffan framför tv:n, Följa med på ridturen i skogen eller hjälpa till att passa barnen. Cane Corso är snälla och vänliga mot människor och andra djur, men de vill gärna att du som flockledare godkänt främlingar innan de tar första kontakten.
Har du frågor är du naturligtvis välkommen att ringa eller maila.
070 798 19 59
frostorp@gmail.com
www.delizioso.se
Lycka till med din nya familjemedlem!